valibuk.net

A place for opinions and notes of a valibuk.

Optická sieť pre domácnosti v Bratislave

Tagged with: — ondrej at 11:38 pm on Tuesday, July 25, 2006

Minulý týždeň som našiel v schránke papier od Orange. Plánujú zaviesť do nášho činžiaku optickú sieť. Vo svete poznané pod FTTH (Fiber to the Home).

[Orange, a mobile operator, decided to provide FTTH, an optical network for households, in Bratislava, Slovakia.]

Zavolal som na uvedené telefónne číslo a vyzerá to veľmo zaujímavo: 20MBit/s, bez obmedzenia, ďalšie služby ako digitálna televízia (DVB-C), VoIP, … Podrobnejšie informácie (ako cena) žiaľ ešte nie sú k dispozícii. Pripojenie by bolo možné od septembra (čo je dobre načasované — vtedy by mi mala končiť viazanosť k UPC :).

Celkovo to bude v Petržalke vyzerať zaujímavo — veľmi silné je tu Chello od UPC s najlepším pomerom cena/rýchlosť a podmienky pripojenia, taktiež sú tu menší poskytovatelia ako Roburnet.
Orange bude musieť zvoliť zaujímavé služby a najmä cenu — je samozrejmé, že za rýchlosť sa platí — avšak Chello rýchlosti sú pre bežného užívateľa postačujúce a hŕstka nadšencov pravdepodobne nezaplatí náklady na kladenie optického vedenia.

Orange by mohol využiť iritujúcu nízku rýchlosť odchádzajúcich dát (upstreamu). Ak niekto používa počítať na prácu a komunikuje so svetom — je to vhodný zákazník.

Ďalší zákazníci by mohli pribúdať s rastúcim používaním novších aplikácií náročných na množstvo prenesených dát (napríklad video hovor), kde Petržalka je vhodným miestom vzhľadom na vek obyvateľstva.

Z neInternetového pohľadu kvalitná digitálna televízia poteší majiteľov veľkých a plochých televízorov.

A už nebude poznať na rýchlosti, keď v kuchyni bude hrať internetové rádio, chladnička bude objednávať chýbajúce obľúbené potraviny a ja budem z práce kontrolovať, či prádlo na balkóne už vyschlo a čo robí suseda oproti. :)

Pridané: novšie informácie nájdete v novom príspevku.

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • del.icio.us
  • DZone
  • Digg
  • Reddit
  • Technorati
  • Furl
  • NewsVine
  • Slashdot
  • Ma.gnolia
  • StumbleUpon

1 Comment »

8

Comment by J.H.

July 29, 2006 @ 10:37 am

To isté platí aj pre Trnavu, kde je časť mesta už natahaná do bytov.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Comment Preview


commercial break :)

Make an account on slicehost.com -- a really good hosting where you have your own virtual machine. I installed Gentoo there = I like it very much ;)